GVK profielen

Glasvezelversterkte polyesterprofielen worden geproduceerd via pultrusie. Pultrusie is een continu proces waarbij een thermohardend polymeer en versterkingsvezels tot een profiel gevormd worden.

Het productieproces

Versterkingsmaterialen zoals glasvezels en glasmatten worden in een open bad met vloeibaar hars gedrenkt. Het vochtige materiaal wordt daarna tot  de profielvorm geplooid en komt in een verwarmde matrijs terecht. In de matrijs hardt het hars uit en vormt het zo één geheel met de versterkingsmaterialen. Het geheel wordt d.m.v. een treksysteem door de matrijs getrokken en door een zaageenheid op de gewenste lengte gebracht.

Nieuw in ons assortiment: Roofing dakafwerkings profielen

Meer weten

De Europese standaard voor pultrusie profielen

Gepultrudeerde profielen zijn geen isotrope materialen. Om toch tot duidelijke standaarden en bruikbare ontwerpwaarden te komen, werd een Europees normering systeem ontwikkeld. Kwaliteitsbetrouwbare fabrikanten produceren momenteel hun structuurprofielen nog uitsluitend volgens deze Europese norm: de EN 13706. Deze standaard omschrijft de minimaal te leveren kwaliteit en specificeert de technische eigenschappen en rekenwaarden voor 2 kwaliteitscategoriën: 

de serie E23 met een buigmodulus van 23 GPa en de serie E17 met een buigingsmodulus van 17 GPa. Onze Utilo profielen beantwoorden aan de E23 klasse. 

Ook voor het ontwerpen van toegangsstructuren werd een Europese normering opgesteld: de EN 14122. 

Daarnast werd ook de 'Eurocomp design guide' opgesteld die de ontwerpcriteria voorstelt voor het veilig ontwerpen van structuren gemaakt uit glasvezelversterkte kunststoffen. 

De DIN 18820 legt specifieke ontwerpcriteria op voor structuren  die gebruikt worden in chemisch agressieve milieu's.

Enkele voorbeelden van glasvezelversterkte profielen

Realisaties

Meer weten over de toegevoegde waarde van GVK?

Contacteer ons

Maak een afspraak met één van onze productspecialisten.

Hulp nodig?

Onze experts helpen je graag verder

Back to top