GVK Laadstation voor zwavelzuur

Het Sigma plan is een project dat in het leven geroepen werd om Vlaanderen beter beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. En tegelijk de waardevolle Scheldenatuur een boost geven.

In het kader van dit Sigma plan moest de betonnen laadkade van Umicore waar zwavelzuur geladen wordt, verhoogd worden. Gezien de structurele groei van deze activiteiten werd beslist om een nieuw en onafhankelijk laadstation te bouwen naast de betonnen kade.

Oplossing

Er werd gekozen voor een aanlegkade met heipalen en verschillende loopbruggen. Naast een ontwerp in staal werd Vink gecontacteerd om een voorstel uit te werken in kunststof.

Voordelen

Umicore besliste voor de bouw van de aanlegsteiger met stalen heipalen en vaste kunststof loopbruggen die het geheel met elkaar verbonden. De keuze viel op kunststof omwille van de goede corrosie weerstand en bijgevolg het lage onderhoud. Schilderwerken in de toekomst worden zo overbodig waardoor de initiële meerkost van de kunststof bruggen op lange termijn zal terug gewonnen worden. Het ontwerp beantwoordde  verder aan alle mechanische eisen gesteld in het lastenboek.

Afmetingen

Een aanlegsteiger van 120 meter lang (8 bruggen van 14,5m x 1,5m), een aanvoerbrug van 45m lang (3 bruggen van 13,5 x 2m) en een extra vluchtweg richting betonnen kade van 20 meter lang. Alles werd geassembleerd bij Vink, vervoerd per vrachtwagen en via een kraan op een ponton op zijn plaats gehesen.

Bouwjaar

2011

Meer weten over de toegevoegde waarde van GVK?

Contacteer ons

Maak een afspraak met één van onze productspecialisten.

Hulp nodig?

Onze experts helpen je graag verder

Back to top